DATUM:  11.04.2021

  • Prokuplje iz dana u dan

Vlasti Mladenoviću uručena pesnička nagrada „Drainac“ Istaknut

Objavljeno u Kultura Napisao  Avgust 28 2018 veličina teksta Smanji veličinu teksta Povećaj veličinu teksta 0
Ocenite ovaj članak
(0 Glasova)

Poštovaoci Drainčevog lika i dela i brojni ljubitelji njegove poezije i ove godine su se tradicionalno, najpre, okupili na Platou umetnosti u podnožju Hisara, pred njegovom bistom, kako bi mu odali počast i ukazali poštovanje. Na spomen bistu Rada Drainca ove godine vence pijeteta su položili ovogodišnji laureat pesničke nagrade „Drainac“ Vlasta Mladenović iz Negotina i predsednik Opštine Prokuplje Aleksandar Simonović.

Stihove u čast ovog velikog pesnika iz Toplice tom prilikom  govorili su dramski umetnik iz Beograda Vico Dardić i dobitnik nagrade pesnik Vlasta Mladenović.

Ovogodišnja 49. po redu književna manifestacija  „Drainčevi susreti pesnika“, posle toga je nastavljena uručenjem  nagrade u Opštini Prokuplje. Laureatu pesničke nagrade „Drainac“ Vlasti Mladenoviću istu je uručio predsednik Opštine Prokuplje Aleksandar Simonović. On je istakao važnost održavanja ove manifestacije u Toplici sa tradicijom dugom skoro pola veka i zahvalio se ministru kulture Vladanu Vukosavljeviću, na tome što resorno ministarstvo u poslednje dve godine, finansijskim podrškama, daje na značaju i važnosti ustanovama kulturu u Prokuplju.

Ispred Ministarstva kulture Vlade Republike Srbije, rukovodstvo Opštine Prokuplje, predsednika Aleksandra Simonovića, većnicu za kulturu Milicu Erić, kao i učesnike ove pesničke manifestacije i predstavnike javnog i kulturnog života Prokuplja, pozdravio je viši savetnik za međunarodnu saradnju u oblasti kulture i književnog stvaralaštva i savremeno stvaralaštvo Srba u inostranstvu Mladen Vesković.

-U našoj zemlji postoji veliki broj manifestacija, ne samo književnih nego i nekih drugih iz oblasti kulture. Kada govorimo o književnosti možemo da nabrojimo blizu sto nagrada i manifestacija koje se održavaju u Srbiji. Međutim, mnoge od njih su kratkoga veka, ali književna manifestacija „Drainčevi susreti pesnika“ koja sledeće godine obeležava pola veka postojanja spada u najdugovečnije književne manifestacije koje postoje u Srbiji. Najstarija manifestacija koja se održava u našoj zemlji jeste Vukov sabor, koji traje 80 godina, odmah potom su one koje traju pola veka, a tu su i „Drainčevi susreti“, te iz tog razloga organizatoru ovih susreta i lokalnoj samoupravi ukazujem poštovanje i prenosim sve čestitke i pohvale. Skoro pola veka se neguje sećanje na jednog od najznačajnijih topličkih stvaralaca, ali i pesnika koji je veoma značajan za celokupnu modernistčku srpsku poeziju.  Dakle, nije reč o lokalnom fenomenu, već je reč o autoru koji iz decenije u deceniju pokazuje svoju vrednost, istakao je Vesković, govoreći o važnosti trajanja kulturnih manifestacija u našoj zemlji, kao dokazu da naš narod na taj način pokazuje moć, kojom želi da očuva tradiciju.

 

Ispovest pobunjenog pesnika kroz stihove

 

Žiri za dodelu pesničke nagrade „Drainac“ ove godine je od 50 knjiga poezije objavljenih u 2017. godini na srpskom govornom području, odlučio da ona pripadne pesniku iz Negotina Vlasti Mladenoviću, za knjigu poezije „Lokalitet i svet šarkamenskih rima“. U obrazloženju između ostalog stoji, da Mladenović predstavlja ispovest pobunjenog pesnika, koji sažima iskustva prošlosti i sadašnjosti, poezije i istorije i izvodi zaključke o smislu savremenog pevanja i postojanja.

-Prožeta izrazitom pobunom, ironijom i samoironijom, a iskazana originalnim pesničkim jezikom, lirika Vlaste Mladenovića, potvrđuje da je pevanje najpouzdaniji put da spoznamo prošlost i sadašnjost, zavičaj i udaljeni svet i da na osnovu toga spoznamo pravo mesto, koje će pripadati čoveku u budućnosti, rekao je o poeziji ovogodišnjeg laureata Drainčeve nagrade, predsednik žirija Goran Maksimović.

Dobitnik nagrade „Drainac“ pesnik iz Negotina Vlasta Mladenović je zahvaljujući na istoj, rekao da je vest o tome za njega bila pravo iznenađenje, kao svetlost i kao grom iz vedrog neba, zato što nikoga kako kaže, nije zadužio, kao i to da je poezija sve što ima i sve što može da pruži.

-Ova nagrada je ujedno i nada za sve usamljene pesnike, samosvojne, ali i istinoljubive i čovekoljubive, kao što je i sam Drainac bio. On je pesnik sa loše adrese, kako je Crnjanski aludirao na sve pisce koji žive u nekakvim malim mestima, provincijama ili iz nje dolaze. Za Drainca me pesnička sudbina veže mnogo više nego što sam svestan, a sa čijom poezijom korespondiram više decenija, ispisujući svojevrsni monolog sa njim. Jedno ipak znam, ja sam pesnik jugoistočne Srbije. To je ona lirska linija, koja se proteže iskonski od Kosova do Negotina. Mada su ovo predeli koji su dali najveće junake, epske dimenzije i tragedije, ovde su se ispevale najlepše narodne lirske pesme na Balkanu, tužne, a svetle, kako ih je najbolje definisao Vladan Nedić. Na tom duhovnom nasleđu iznedrio se veliki Drainac i njegova lirika, rekao je dobitnik nagrade Mladenović besedeći o Draincu.

Prema njegovom mišljenju Drainac je pesnički junak, koji se sam borio protiv svih svojih savremenika koji su ga ignorisali, zato i jeste čovek veći od svih njih.

-Ono što je Sima Milutinović Sarajlija rekao za Hajduk Veljka, to se može reći i za Drainca kroz stihove „Sam je Rade jedna vojska bio“. I vodio je on veliku borbu, neravnopravnu, branivši svoje dostojanstvo, svoju poziciju „loše adrese“ juga. Borio se za istinu, bio je veliki rodoljub i kosmopolita u isto vreme. Samo takav spoj i splet ratnih okolnosti i građanskog rata, kada mu je život zbog svake reči bio ugrožen svakog momenta, a koji  se uzdizao iznad svakog zla, mogao je da da velikog Čoveka. I nije tačno, kako su njegovi savremeni zlobnici hteli da prikažu, da je on po prirodi svojoj, po svom karakteru, kavgadžija, bundžija, buntovnik bez razloga, nego je morao da se junački bori za svoju poeziju i pravdu. Nije bio ni pijanac, kafanski skandal majstor, već je boemija bila njegova odbrana, a piće samo uteha. I izborio se za svoje mesto i za vanserijsku liriku velikim talentom i nadčovečanskom bitkom, a najposle i žrtvom, kako to obično biva sa istinskim junacima, podvukao je ovogodišnji laureat Drainčeve nagrade pesnik iz Negotina Vlasta Mladenović.

Pročitano 3251 puta Poslednji put izmenjeno Poslednji put izmenjeno Avgust 28 2018

Ostavi komentar

Proverite da li ste uneli sve potrebne informacije gde je naznačeno (*). HTML kod nije dozvoljen.

Prijavite se na nasu mailing listu.

Pratite nas na facebook-u

DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd