DATUM:  11.04.2021

  • Prokuplje iz dana u dan
Dom kulture

Dom kulture 32

Objavljeno u Dom kulture Napisao Septembar 11 2018 0

Prokupački Dom kulture „Radivoj Uvalić Bata“ povodom obeležavanja stogodišnjice oslobođenja Prokuplja u Prvom svetskom ratu, raspisuje literarni konkurs. Teme na koje zainteresovani učenici osnovnih i srednjih škola mogu pisati su „Narod hoće, a istina smije dušmanina na nos da pobije“, „Padali smo bučno, ustajali još bučnije“, „Mukotrpnost i istrajnost čoveka u oslobođenju Prokuplja tokom Prvog svetskog rata“, „Od pradede živi reč kako Srbin pobeđuje“, „Ulica Generala Tranijea, gde stanuje sećanje na borbena srca“.

Da bi đaci učestvovali na ovom konkursu potrebno je da napišu pesmu ili priču. Radove treba poslati do 1. oktobra 2018. godine na adresu Doma kulture- Dom kulture „Radivoj Uvalić Bata“, Koste Vojinovića 1. 18400 Prokuplje ili na mail adresu Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli., sa naznakom – Za književni konkurs.

U Domu kulture ističu da je pored svega pomenutog, obavezno potrebno napisati i ime, prezime, kontakt telefon, godine, razred i naziv škole koju učenik pohađa.  

Objavljeno u Dom kulture Napisao Avgust 13 2018 0

Dečiji hor prokupačkog Doma kulture „Sanjalice“ je i ove godine nastupio na „Jazz for kids Nisville“  festivalu. Ovo je njihov drugi nastup na ovoj poznatoj muzičkoj manifestaciji, na kojoj su se prošle godine predstavili  prvi put.

-Ovaj put smo pevali devet pesama. Uživali smo, a i publika sa nama. Čast nam je što smo i ove godine bili deo ovog velikog festivala. Deca nose lepa iskustva i od prošle godine, zato smo sa velikim zadovoljstvom prihvatili da ponovo budemo deo ove manifestacije, rekla je dirigent hora „Sanjalice“ Sanja Stojković.

Svaki nastup ovog hora jeste njihova nova pobeda, kojom potvrđuju da se sa velikim pravom i zaslugama pojavljuju na mnogim takmičenjima i festivalima. Odnedavno nose i titulu pobednika Regionalnog festivala horova dece i mladih „Fedeho 2018.“, koji je u organizaciji Dečijeg kulturnog centra održan u Beogradu, od 16. do 19. maja.

Dirigent „Sanjalica“ je ovom prilikom istakla da svaki nastup članova ovog hora, takmičarskog ili revijalnog karaktera, za njih znači podstrek za dalje napredovanje. Pobeda na Fedehu im je ipak omogućila i nešto više. „Sanjalice“ će na jednom od koncerata ovogodišnje manifestacije dece Evrope, pod nazivom „Radost Evrope“ predstavljati Srbiju. Ona će biti održana u oktobru mesecu u Beogradu.

 

Objavljeno u Dom kulture Napisao Juli 21 2018 0

U čast Svetog Prokopija, zaštitnika grada Prokuplja, u Domu kulture je održana Prokopovdanska akademija u prisustvu vladike niškog Arsenija, Nikole Erića, savetnika za spoljnu politiku premijera Srbije, dobitnika priznanja sa imenom Svetog Prokopija, načelnika Topličkog upravnog okruga, sveštenstva, predstavnika opštine i okruga, vojske i policije, i brojnih građana.

Plaketu Sv. Prokopija za 2018. godinu, dobio je predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, a pohvalnice direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Ministrstva pravde Republike Srbije Dejan Carević, pedijatar Doma zdravlja u Prokuplju, doktor Verica Bojičić i profesor na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu mr Miroslav Lazović.

Ova važna i značajna priznanja sa imenom sveca, zaštitnika Prokuplja, dobitnicima je uručio vladika niški Arsenije. U ime laureata Plakete Svetog Prokopija Aleksandra Vučića, priznanje je primio njegov savetnik Milorad Veljović. Dobitnik pohvalnice Svetog Prokopija Dejan Carević je poslao telegram čestitku u kojoj se zahvaljuje na priznanju, ali i izvinjava, jer zbog poslovnih obaveza nije mogao da dođe da je primi.

Ovo je bila prilika da i predsednik Opštine Prokuplje Aleksandar Simonović uruči specijalno priznanje vladiki niškom Arseniju i izrazi zahvalnost zbog izuzetno dobre saradnje, koju, kako je istakao, ima sa predstavnicima Crkvene opštine Prokuplje i vladikom.

-Zahvaljujem se i dobitnicima priznanja sa imenom Svetog Prokopija, koji su vredno i predano radili za celu našu zajednicu. Oni zaslužuju poštovanje svih nas, jer su svetao primer koji treba da slede buduće generacije. Čestitam slavu svim građanima Prokuplja i želim da je svi zajedno proslavimo u dobrom zdravlju i porodičnoj sreći i da nas naša crkva i Sveti Prokopije u miru, blagostanju i slozi još mnogo godina okupljaju, poručio je Simonović.

U obrazloženju za dodelu ovog prestižnog priznanja stoji da je predsednik Aleksandar Vučić ličnom podrškom učinio mnogo za Prokuplje i Prokupčane. On je inicirao velike i značajne projekte, koji višestruko nadmašuju mogućnosti jedne lokalne sredine, koji će biti realizovani uz pomoć države. Reč je o formiranju i potpunom uređenju industrijske zone u reonu fabrike Hisar i  konačnom rešenju za preseljenje prokupačke bolnice „ Dr Aleksa Savić“ u moderni Zdravstveni centar. Vrednost ovog projekta je oko dve milijarde dinara. Ono što će ubuduće sigurno doneti boljitak gradu jeste i dobijanje statusa grada, u čemu je Prokuplje imalo punu podršku predsednika Aleksandra Vučića.

Zahvaljujući predsedniku  Vučiću, na samom  početku 2018. godine  Prokuplje je vratilo dugovanja, koja su se merila stotinama miliona dinara. To je gotovo čitavu deceniju opterećivalo život i rad lokalne samouprave, ali i svih njenih građana. Presudnu ulogu u rešavanju ovog problema, imao je niko drugi, do ovogodišnji laureat Plakete Sv. Prokopija Aleksandar Vučić, najpre kao premijer, a potom i predsednik  Republike Srbije, stoji u obrazloženju.

U obrazloženju se navodi i to da je, zahvaljujući podršci predsednika Vučića, u ovom periodu počelo i pojačano interesovanje Vlade Republike Srbije i resornih ministarstava za saradnju sa lokalnom samoupravom. Rezultat ove odlične saradnje, jeste veliki broj odobrenih projekata, koji su od velikog i izuzetnog značaja za sve Prokupčane. Oni se mere milionima dinara i milionima evra, a vide se na svakom koraku, počev od putne ifrastrukture, školskih objekata i ustanova kulture, pa sve do novih privrednih kapaciteta, koje je nedavno otvorio upravo predsednik Aleksandar Vučić.

Pohvalnica Sv. Prokopija ove godine je pripala direktoru Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde Republike Srbije Dejanu Careviću, koji je imao veliko razumevanje za vitalne potrebe Prokuplja. Zahvaljujući njemu rešen je dugogodišnji problem u vezi sa zemljištem u reonu fabrike Hisar, gde je planirana izgradnja industrijske zone.

Druga pohvalnica ove godine pripala je doktoru pokupačkog Doma zdravlja Verici Bojičić, za izuzetnu stručnost u radu. Doktorka Bojičić je načelnik odeljenja pedijatrije i član lekarske komisije u Prokuplju, a svojim nesebičnim radom i zalaganjem u  zdravstvenoj ustanovi u kojoj radi, godinama daje primer drugima.

Dobitnik treće pohvalnice Sv. Prokopija je Topličanin Miroslav Lazović, koji već dugi niz godina ne zaboravlja svoj rodni kraj i Toplicu, tako što kroz saradnju sa Narodnim muzejom Toplice, omogućava da u Prokuplje dođu i izlažu najpoznatija imena srpskog slikarstva. Profesor Lazović za sobom ima 20 samostalnih izložbi, brojne nagrade i priznanja. Njegov rad ogleda se i u velikom i nesebičnom angažovanju sa studentima u zemlji i inostranstvu, koji je rezultirao brojne projekte.

U obrazloženju za dodelu ove pohvalnice stoji i to, da se Lazović uvek i sa velikim zadovoljstvom odazivao kolonijama i manifestacijama koje je Prokuplje organizovalo, dajući na taj način nesebičnu podršku svojim Topličanima.

Objavljeno u Dom kulture Napisao Juli 19 2018 0

U okviru programa obeležavanja gradske slave Sveti Prokopije, u Domu kulture je nastupala solistkinja i pijanistkinja Ana Stefanović iz Beograda. Ovoj mladoj i talentovanoj umetnici ovo je bio drugi nastup u Prokuplju. Prvi se dogodio pre dvadeset godina kada je nastupala sa svojom majkom Dianom Jovanović.

Prokupačka publika je uživala u izvođenju pesama različitih žanrova, a na poziv umetnice da zapeva sa njom, to je sa velikim zadovoljstvom i učinila.

Osim klavira, ova mlada umetnica godinama se bavi i pevanjem. Nastupa širom Srbije i piše pesme na engleskom, ruskom i španskom jeziku. Promoviše svoju umetnost tako što stvara sintezu raznih žanrova, od klasične do savremene i autorske muzike, gde nastupa kao pijanistkinja i kantautor, što predstavlja pravu inovaciju i osveženje. 

Ana Stefanović je rođena 1994. godine. Klavir uči od pete godine kod svoje majke profesorke Diane Jovanović. Završila je muzičku školu „Slavenski“, klavirski i teoretski odsek. Diplomirala je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi profesora Dejana Sinadinovića. Kao izuzetni mladi talenat osvojila je do sada brojne republičke i međunarodne nagrade, a najznačajnija je prva nagrada na Republičkom takmičenju 2007. u Beogradu. Bila je i laureat međunarodnog takmičenja XXI-st Century Art 2007. godine u Kijevu. Iste godine proglašena je laureatom sedmog međunarodnog EMCY takmičenja Memory of Vladimir Horovitz-debut takođe u Kijevu.

Sa zapaženim uspehom nastupala je i u dvoranama Beča, Bukurešta, Pariza, Kijeva, kao i u mnogobrojnim dvoranama širom Srbije i Crne Gore.

Objavljeno u Dom kulture Napisao Juli 19 2018 0

U prokupačkom Domu kulture otvorena je izložba slika sa Ivanjdanske likovne kolonije. Izložba je prodajnog karaktera, a sav novac biće upotrebljen za obnovu manastira Sveti Đorđe, zadužbini kralja Milutina iz 14. veka u Ajdanovcu.

-Ova 14. likovna kolonija donela je 20 novih umetničkih dela, koja su ove godine naslikali prokupački slikari, stvarajući u okruženju Doma kulture. Oni su prirodu, kojom je ova ustanova okružena, preneli na svoja platna, ostavljajući tako lični pečat na njima, rekao je rukovodilac Likovne sekcije u Domu kulture Milan Ilić, koji je i sam bio učesnik kolonije.

Većnica za kulturu u Opštini Prokuplje Milica Erić je otvarajući izložbu izrazila zadovoljstvo zbog dugogodišnjeg trajanja kolonije, rekavši da je ona znamenitost opštine, u kojoj su utkani duh i vrednosti manastira Svetog Đorđa.

-Želim vam da još dugo godina trajete i da sa svakim novim okupljanjem naslikate još više slika i na taj način pomognete obnovu manastira u Ajdanovcu. Vaš rad je veoma  dragocen, a pomoć koju na ovaj način pružate manastiru Ajdanovac, još dragocenija. Nastavite tako vredno i sa istim elanom da radite i u narednim godinama, a lokalna samouprava će uvek biti tu da vas podrži i pomogne, istakla je većnica Erić.

Izložba je organizovana u okviru obeležavanja gradske slave Sveti Prokopije, a ljubitelji slikarstva će moći da je pogledaju u narednih desetak dana u holu Doma kulture.  

Objavljeno u Dom kulture Napisao Juli 18 2018 0

U okviru programa obeležavanja gradske slave, glumci Amaterskog pozorišta „Hranislav Dragutinović“ Doma kulture  premijerno su izveli predstavu „Pozorište u palanci“, koju su u čast zaštitnika grada Svetog Prokopija darivali prokupačkoj publici.

Ljubitelji pozorišta kao jednog od najstarijeg oblika umetničkog izražavanja, imali su priliku da u prepunoj sali Doma kulture vide jednu satiričnu komediju koja ilustruje glumce u Srbiji između dva svetska rata i njihov napor da  ožive pozorišnu umetnost i nametnu je publici.

-Premijeru predstave „Pozorište u palanci“ poklonili smo našim sugrađanima povodom proslave gradske slave Sveti Prokopije. Pripremali smo je više od  dva meseca i svako od nas dao je maksimum da publici prenese poruku, a to je da pozorišna umetnost zauzima poseban značaj  u životu  svakog mesta, pa i u palanci i obogaćuje svakog pojedinca,  istakla je organizator programa Doma kulture Biserka Milosavljević.

Predstavu je režirao Srđan Živković prema tekstu našeg poznatog reditelja i dramskog pisca Radoslava Zlatana Dorića.  Kao veliki ljubitelj vranjanskog dijalekta i ovaj tekst je napisao inspirisan palanačkim dijalektom, u nastojanju da istakne njegovu lepotu i prenese publici autantičnost jedne palanke.

Prokupačkoj publici se likom Jerotija Pavlović, upravitelja pozorišta, predstavio Dejan Jovičić, Gavrila Mihajlovića, glumca, igrao je Srđan Živković, lik Verke Ciganke predstavila je Zlata Jovičić. Kir Mintu, vlasnika kafane igrao je Vladimir Milenković, kroz lik Rezike vodila nas je debitant u ovoj predstavi, Jelena Stanković, a Rahelu Aritonović igrala je Biserka Milosavljević.

Trojicu kalfe igrali su Branislav Strahinjić, Vladimir Milenković-Pulje i Aleksandar Mladenović, kome je ovo takođe debitantska uloga. Mica Načelnikovica bila je Milica Spasić, udovica Vukosava Marija Okičić, dok  su  Dragutin Đorđević i Srđan Bahtijarević dočarali lik Ćazima Ciganina i njegove bande.

Za scenografiju bio je zadužen Milan Ilić Trša, šminku Danijela Stević, za muziku Srđan Živković, dok je za rasvetu bio odgovoran Dragan Babić Gaga. Organizator predstave je Biserka Milosavljević, a zaduženi za marketing  Vladan Milutinović Car i Mira Mladenović.

Premijeri predstave, pored brojnih Prokupčana prisustvovali su načelnik Topličkog okruga Milan Aranđelović i većnica za kulturu Milica Erić.

Objavljeno u Dom kulture Napisao Juli 12 2018 0

Prokupački bend „Bez Lene“ večeras u 20 sati u Domu kulture priređuje koncert. Posle novogodišnje svirke, brojnih humanitarnih i nastupa u lokalnim pabovima, ovi mladi i talentovani muzičari, rešili su da dobrim zvukom, počaste ljubitelje dobre muzike.

Gitarista ovog benda Milutin Milošević je rekao da sve one koji dođu na koncert očekuje mnogo toga zanimljivog.

-Muzikom ćemo prošetati kroz mnoge muzičke epohe i faze, koje za cilj imaju poruku ljubavi i mira, poručio je Milutin, pred večerašnji nastup.

Bend „Bez Lene“, koji uskoro slavi svoj prvi rođendan, za veoma kratko vreme, osvojio je simpatije prokupačke publike.

Već sutra u okviru Kulturnog leta koje organizuje Dom kulture uslediće još jedno književno veče, gde će pesnici iz Prokuplja ugostiti književne stvaraoce iz Kruševca. Susret je zakazan za 20 sati u klubu ove ustanove.

Organizator programa je za ovo leto pripremio i kulturni sadržaj, u kome ćete se u danu predviđenom baš za japansku kulturu, upravo upoznati sa njom. Dan rezervisan za upoznavanje ove kulture je 14. jul od 10 do 15 sati. 

Ovom aktivnošću završava se Kulturno leto, čiji je organizator Dom kulture, ali se njihove ativnosti nastavljaju  učešćem u programu obeležavanja gradske slave Sveti Prokopije.

 

Objavljeno u Dom kulture Napisao Juli 09 2018 0

Kulturno leto prokupačkog Doma kulture, koje se ove godine odvija pod sloganom „Slobodan udarac za kulturu“, nastavlja se večeras. Najpre će od 18 do 20 sati zaintersovani Prokupčani moći da prisustvuju humanitarnoj i prodajnoj izložbi dečijih radova kreativne radionice „Mudrica-pametnica“. Ona je posvećena  našoj osmogodišnjoj sugrađanki Nikolini Josić i njenoj borbi da što pre ozdravi i nastavi bezbrižno detinstvo sa svojim drugarima.

Književna omladina Prokuplje obradovaće ljubitelje stihova književnim susretom „Ako si čovek sa srcem“, a njegov početak je zakazan za 20 sati u klubu Doma kulture. Na istom mestu 11. jula ljubitelje slikarstva očekuje samostalna izložba slika prokupačkog slikara Saše Bolčine. Njeno otvaranje zakazano je za 20 sati.

Koncert „Bez Lene“ obradovaće mnoge mlade Prokupčane, koji će u njemu moći da uživaju 12. jula od 20 sati. I ovaj događaj biće održan u pozorišnoj sali Doma kulture.

 

Objavljeno u Dom kulture Napisao Juli 05 2018 0

Prokupački Dom kulture „Radivoj Uvalić Bata“ je za svoje verne posetioce, ljubitelje pisane reči, organizovao promociju knjige „Uvod u modernu“ profesora Predraga Jašovića. I ovo književno veče se dogodilo u okviru Kulturnog leta koje je ova ustanova organizovala pod sloganom „Slobodan udarac za kulturu“.

U toku je i Ivanjdanska likovna kolonija u kojoj stvaraju prokupački slikari u okruženju Doma kulture. Na Ivanjdan 7. jula oni će posetiti manastir Ajdanovac i tog dana impresije iz ovog mesta preneće na svoja platna.

Ljubitelje pozorišta večeras u 20 sati očekuje predstava „Anđela“. Ona je nedavno na Međuokružnoj smotri amaterskih pozorišta Nišavskog, Pirotskog, Pčinjskog, Jablaničkog i Topličkog okruga  u Lebanu dobila pet nagrada.

U ponedeljak 9. jula sve zainteresovane od 18 do 20 sati očekuje humanitarna i prodajna izložba dečijih radova kreativne radionice „Mudrica-pametnica“. Posvećena je našoj osmogodišnjoj sugrađanki Nikolini Josić i njenoj borbi da što pre ozdravi i nastavi bezbrižno detinjstvo sa svojim drugarima.

Odmah posle izložbe u 20 sati u okviru ovogodišnjeg Kulturnog leta zainteresovane očekuje još jedno književno veče koje nosi naziv „Ako si čovek sa srcem“.

Strana 1 od 3

Prijavite se na nasu mailing listu.

Pratite nas na facebook-u

DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd