DATUM:  11.04.2021

  • Prokuplje iz dana u dan
Muzej

Muzej 11

Objavljeno u Muzej Napisao Avgust 30 2018 0

Narodni muzej Toplice danas je okupio veliki broj arheologa iz Niša, Beograda i Skoplja, koji se bave neolitom. Oni su na okruglom stolu, koji je organizovao prokupački Muzej, razgovarali o tome kako da spoje sva neolitska naselja u jedan zajednički projekat koji će prezentovati, najpre u svojim zemljama, a onda i u svetu. Drugi deo okruglog stola sadržao je prezentaciju neolitskog naselja „Tumba Madžari“ u neolitskom nalazištu „Pločnik“. 

-Počinjući rekonstrukciju neolitskog naselja u Pločniku, najpre smo otišli u Skoplje da bismo videli kako su to uradile naše kolege, koje su već rekonstruisale i napravile naselje“ Tumba Madžari“, rekla je na okruglom stolu u Narodnom muzeju Toplice, koji je održan u cilju promovisanja neolita, arheolog i muzejski savetnik Julka Kuzmanović Cvetković.

Ona je istakla da je saradnja sa kolegama iz Makedonije započela pre desetak godina, ali da je sada pravi momenat da se razgovara šta dalje, jer su i jedni i drugi dostigli jedan vrlo važan stepen u celoj priči, a to je prezentacija.

-Ono što bi već sada trebalo da uradimo jeste da se nekako povežemo. Trebalo bi napraviti neku rutu balkanskog neolita,  kulturnu turu, putanju, koja bi obuhvatila Vinču na severu, Vinču kod Beograda, Pločnik kod nas i Makedoniju. Trudićemo se da vidimo kome bi to trebalo da kažemo šta  bismo da radimo i odakle da počnemo, jer ništa od toga što radimo nema uhodani recept. Moramo da nađemo način kako da to usmerimo u regularne tokove i pokrenemo međudržavnu saradnju. Nadam se da ćemo doći do rešenja kako da napravimo veći projekat za svet, koji može da nam da određena finansijska sredstva. To može da uspe, jer se ljudima to dopada. Takva  iskustva  imamo prilikom poseta mnogih stranaca u Pločniku. Ljude više zanimaju muzeji na otvorenom, nego u zatvorenom, a na nama je da nađemo način kako da svet dovedemo u naša neolitska naselja, istakla je Cvetković.

Arheolog iz Skoplja Elena Stojanova Ganzurova je naglasila da neolitsko naselje „Tumba Madžari“ i Pločnik imaju veoma mnogo sličnosti.

-Naše neolitsko naselje je udaljeno sedam kilometra od Skoplja. Infrastruktura do njega je uređena. Ono datira iz polovine šestog milenijuma pre naše ere i najistraživanije je u Makedoniji. Za njega se zna u mnogim naučnim krugovima. Na njemu održavamo različite edukativne učionice i radionice, ali kako kulturni turizam nije na visokom nivou, potrebno je da u celu priču uključimo i međunarodne fondove i eksperte koji će pomoći, dodala je Ganzurova.

Okruglom stolu u prokupačkom muzeju prisustvovao je i arheolog iz Strumice Zoran Rujak, koji je ovom prilikom podvukao da radi na tome da jednim projektom obuhvati sve muzeje na Balkanu koji se bave neolitom.

Direktor Narodnog muzeja Toplice Darko Žarić ovom prilikom je naglasio da će i ubuduće prokupački muzej negovati dobru saradnju sa svim muzejima u Srbiji, ali i van nje.

Objavljeno u Muzej Napisao Avgust 24 2018 0

Pored već postojećih postavki Narodnog muzeja Toplice u Prokuplju, od danas će njegovi posetioci moći da vide i topove iz Drugog svetskog rata, koji će biti izloženi u dvorištu ove ustanove kulture. Prokupački muzej je topove dobio na revers na godinu dana, od Vojnog muzeja u Beogradu, a oni su dosad bili izloženi ispred muzeja u Ćupriji.

-Topovi su protivtenkovski, a proizvedeni su 1934. godine. Jedan je čehoslovačke proizvodnje iz firme „Škoda“, a drugi nemačke iz „Rejmetala“ u Dizeldorfu. Reč je topovima tipa M 37 i M35/36. Cilj nam je bio da svi oni koji žele, mogu i uživo da vide topove kod nas u Muzeju, a posebno deca i prokupački đaci, koje će sigurno interesovati topovi iz Drugog svetskog rata, istakao je direktor Narodnog muzeja Toplice Darko Žarić.

Narodni muzej Toplice će biti jedan od retkih u Srbiji koji će imati topove izložene u svom dvorištu. Oni će svakako biti velika atrakcija, ne samo za Prokupčane, već i turiste, koji će prilikom posete našem gradu moći da ih pogledaju i kraj njih se, ukoliko žele i fotografišu.

Objavljeno u Muzej Napisao Avgust 16 2018 0

U renoviranoj zgradi Narodnog muzeja Toplice, nedavno je otvorena  izložba “Pločnik 90 godina traganja“, za koju je prilikom otvaranja, ministar kulture u Vladi Republike Srbije Vladan Vukosavljević rekao, da zaslužuje da se nađe u mnogim svetskim muzejima. Zaposleni u ovoj ustanovi kulture mogu da se pohvale i rekonstruisanom postavkom  „Noba“, u kojoj se sada nalaze tri postavke i to „Prokuplje između dva svetska rata“, „Toplica u Drugom svetskom ratu“ i „Prokuplje od 1945. do 2000. godine“.

-Ovo je ono što posetioci mogu da vide ukoliko posete prokupački muzej, a ono što se ne vidi, a što zahteva puno rada i sređivanja jesu muzejski depoi. Pošto muzej ima puno materijala, a malo prostora za odlaganje, ovo leto je iskorišćeno za sređivanje arhivskog depoa. U njegovom sređivanju učestvuje student arheologije Miloš Milisavljević iz Kuršumlije, koji je tokom avgusta meseca na stručnoj praksi, koja je obavezan deo studija arheologije. Ona je potrebna da bi studenti tokom studiranja saznali šta se u muzejima radi i kako se čuvaju predmeti, rekla je arheolog i muzejski savetnik u Narodnom muzeju Toplice Julka Kuzmanović Cvetković.

Direktor prokupačkog muzeja Darko Žarić ističe da se deo arheološkog materijala čuvao u kuli, na tavanskom prostoru muzeja.

-Ovo je bila dobra prilika da se radnici organizuju preko javnih radova, koje finansira Opština Prokuplje, na prepakivanju tog materijala. Sav posao se radi uz asistenciju arheologa, jer je vrlo bitno da se materijal, (uglavnom keramika i kamen) spakuje, sa ceduljama na kojima se nalaze podaci o uslovima i mestu nalaza, kako bi se predmeti u svako doba mogli identifikovati. Po prvi put za čuvanje ovog materijala, muzej je nabavio kutije u kojima je i dosad trebalo čuvati arheološki materijal, naglasio je Žarić.

S obzirom na to da je u pitanju materijal koji zahteva posebnu pažnju, jer je potrebno oprati fragmente keramike i komade opeka i sve to ponovo zapakovati, u muzeju navode da će ovaj posao biti završen za dva meseca. Po završetku sređivanja arheološke, radiće se i na sređvanju etnološke zbirke.

Objavljeno u Muzej Napisao Juli 10 2018 0

Ministar kulture i informisanja u Vladi Republike Srbije Vladan Vukosavljević danas je u Narodnom muzeju Toplice otvorio izložbu „Pločnik 90. godina traganja“. Izložba je realizovana uz finansijsku podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Opštine Prokuplje i uz značajnu pomoć Narodnog muzeja iz Beograda. Ona ima za cilj da posetiocima predstavi deo rezultata višedecenijskog istraživanja.

Otvrajući izložbu, ministar kulture Vukosavljević je između ostalog rekao da ministarstvo duguje zahvalnost Prokuplju i Prokupčanima, a da je ono samo prepoznalo stručnost, vredan rad, entuzijazam, znanje i posvećenost.

-Pravo je zadovoljstvo opredeljivati sredstva nekome ko zna gde će da ih uloži. Zahvalnost pripada ljudima iz prokupačkih ustanova kulture i lokalnoj samoupravi, ali i svim Prokupčanima koji su pokazali da im je do kulture stalo. Ministarstvo kulture će sa zadovoljstvom nastaviti da u skladu sa mogućnostima maksimalno pomaže kulturni razvoj Prokuplja, kako u pogledu savremenog stvralaštva, tako i u jednoj široj oblasti, u ovom slučaju kulturnog nasleđa, istakao je ministar Vukosavljević.

On je naglasio da ovakva izložba i predmeti velike umetničke vrednosti progovaraju duhom dalekih epoha.

-Nje se ne bi postideli ni najvažniji svetski muzeji, a Prokupčani i njihovi gosti biće u prilici da vide nešto što se retko viđa, a što je urađeno rukom veštog majstora. Ministarstvo će se potruditi da pomogne i u ostvarivanju međunarodno kulturne saradnje, koja će ovdašnjim arheolozima pomoći u daljem istraživanju ovog važnog i značajnog lokaliteta na kome je ponikla Vinčanska kultura, iz koje je kasnije nastala evropska kultura, a potom i civilizacija, dodao je Vukosavljević.

Predsednik Opštine Prokuplje Aleksandar Simonović se ovom prilikom zahvalio ministru kulture na tome što je ministarstvo prepoznalo kvalitete koje Prokuplje ima.

-Nije mala finasijska pomoć koju smo dobili od ministarstva kulture od kada je Vladan Vukosavljević ministar. Za taj period prokupačke ustanove kulture dobile su oko 24. miliona dinara koje su upotrebile da poboljšaju i osavremene svoj rad. I Opština Prokuplje će i ubuduće nastojati da pomaže našim ustanovama kako bi bolje funkcionisale, imale bogatiji program i činile kulturni život ovog grada sadržajnijim i lepšim za njegove stanovnike, naglasio je predsednik Simonović i poručio ministru Vukosavljeviću da je uvek dobrodošao u Prokuplje.

Predsednik je ministru Vukosavljeviću ovom prilikom poklonio zastavu legendarnog Gvozdenog puka, koji je simbol junašta Topličana u Velikom ratu.

Velikom broju posetilaca, među kojima je bilo i predstavnika crkve, prosvete, javnog i kulturnog života, izložbu „Pločnik 90. godina traganja“, predstavila je autor, arheolog i muzejski savetnik Julka Kuzmanović Cvetković.

-Želeli smo da posetiocima Narodnog muzeja Toplice, a možda i drugih gradova Srbije prikažemo istorijat istraživanja i bar deo značajnog arheološkog blaga otkrivenog na ovom lokalitetu. Najveći deo arheološkog materijala otkrivenog tokom istraživanja od 1996. do 2013. godine se čuva u našem muzeju. Materijal iz prve etape istraživanja se nalazi u Narodnom muzeju u Beogradu, a pošto je on u fazi rekonstrukcije, taj raniji materijal nije bio dostupan za korišćenje, te je akcenat izložbe stavljen na poslednjih 20 godina istraživanja, istakla je autor izložbe arheolog i muzejski savetnik Julka Kuzmanović Cvetković.

Posle posete muzeju, ministar kulture Vladan Vukosavljević je obišao i Istorijski arhiv „Toplica“ i Dom kulture „Radivoj Uvalić Bata“. Direktori ovih ustanova upoznali su ministra sa svim onim što je još potrebno ubuduće uraditi kako bi se podigao kvalitet programskih sadržaja i ostvarili planirani ciljevi.

Ministar je ovom prilikom obišao i arheološko nalazište Pločnik. Tokom ove posete ministru Vukosavljeviću je prikazan postupak topljenja rude u vreme neolita, i kroz priče i eksponate dočaran život toga razdoblja u Pločniku.

Objavljeno u Muzej Napisao Juni 25 2018 0

Na konferenciji „Balkanski muzeji bez granice“ u Skoplju, koja je bila posvećena ljudima sa invaliditetom, Narodni muzej Toplice predstavljala je arheolog i muzejski savetnik Julka Kuzmanović Cvetković.

Ona je prisutnima prezentovala priču o arheološkom nalazištu Pločnik, ističući da pripada Vinčanskoj kulturi i predstavlja naseljeni kompleks iz mlađeg kamenog doba, da je postojalo od 5500 do 4700 godine p.n.e. i da se prostire  na površini od oko 110 hektara, a da otkrića iz prve decenije 21. veka, ukazuju na to da je reč o najstarijem metalurškom centru na svetu.

-Zadatak svih učesnika bio je da na konferenciju donesu poster na kome je prikazano šta i kako rade njihovi muzeji da bi bili dostupni svima. Ja sam za učešće izabrala „Veliku neolitsku žurku“, koju radimo već tri godine. U njoj su do sada učestvovali đaci iz svih prokupačkih škola, ali i iz škole „16. oktobar“ u Nišu, koju upravo pohađaju deca sa smetnjama u razvoju, rekla je Julka Kuzmanović Cvetković i dodala da je sam lokalitet Pločnik, ali njegova i dostupnost posetiocima naišao na odobravanje.

Na samoj konferenciji u Skoplju postojao je i deo programa u kome su proglašeni najbolji posteri. Poster, na kome je prikazan Pločnik i velika neolitska žurka, dobio je specijalnu nagradu „Balknskih muzeja bez granice 2018. godine“.

Važnost učestvovanja prokupačkog muzeja na ovakvoj jednoj konferenciji jeste i to da se za Narodni muzej Toplice čuje i van granica naše zemlje.

-Ja sam ovom prilikom predstavila i saradnju našeg muzeja na nivou opštine sa drugim ustanovama i institucijama i istakla da on stalno radi na tome da doprinese inkluziji, jer poruka ovog skupa i jeste bila da moramo da obratimo pažnju na ljude oko nas. Postoje ljudi invalidi koji sarađuju sa muzejima, zato je važno da kulturno nasleđe bude dostupno svima, naglasila je Cvetković.

Balkanska mreža muzeja osnovana je pre desetak godina i obuhvata muzeje iz Srbije, Bosne, Makedonije, Crne Gore...

Strana 1 od 2

Prijavite se na nasu mailing listu.

Pratite nas na facebook-u

DMC Firewall is a Joomla Security extension!