DATUM:  11.04.2021

  • Prokuplje iz dana u dan
Galerija

Galerija 3

Objavljeno u Galerija Napisao Avgust 29 2018 0

U okviru ovogodišnje 49. književne manifestacije „Drainčevi susreti pesnika“, u Galeriji „Boža Ilić“, održano je pesničko veče. Na veliko zadovoljstvo Prokupčana, Drainčeve stihove je govorio dramski umetnik iz Beograda Vico Dardić.

U programu su učestvovali i članovi grupe Književna boemija iz Niša. Baš kao i na ranijim nastupima i ovo prokupačko veče posvećeno Draincu, odisalo je svojevrsnim pečatom ovih mladih izvođača.

Njima su se pridružili i pesnici učesnici ovogodišnjih „Drainčevih susreta“, laureat Vlasta Mladenović, Biljana Dojčinović, Mirjana Kovačević, Miroslav Maksimović, Bratislav Milanović, Miljurko Vukadinović, Slobodan Zubanović, Miroslav Aleksić, Dane Stojiljković, Milivoje Krstić, Ljubiša Krasić i Daniel Jovanović.

Pesnički karavan ovogodišnje manifestacije, koja sledeće godine slavi pola veka trajanja, danas obilazi Đavolju varoš, Kuršumliju, Blace i Trbunje, gde će se pred kućom Rada Drainca osvrnuti na njegov život i stvaralaštvo, ali i njemu u čast govoriti stihove.

Program „Drainčevih susreta“ završiće se u petak 31. avgusta. Tog dana u Narodnoj biblioteci „Rade Drainac“ u 18 časova biće održano književno veče pod nazivom „Književnost gradova“, kada će prokupački stvaraoci ugostiti pesnike iz Čačka.  U 19 časova i 30 minuta biće održan muzičko scenski prikaz Poetskog teatra biblioteke, a onda i dodela nagrada za najbolju knjigu topličkog pisca u 2017. godini. 

Objavljeno u Galerija Napisao Maj 30 2018 0

Galerija „Boža Ilić“ će 1. juna u 19 sati biti domaćin Muzičkoj školi „Kornelije Stanković“, kada će ugostiti njene vredne, talentovane i uspešne učenike.

Oni će za sve ljubitelje klasične muzike prirediti koncert kome se uvek i svi raduju.

-Publici će se predstaviti nagrađeni učenici. Ove godine su nam, sa brojnih regionalnih, republičkih i međunarodnih takmičenja, doneli preko 40 nagrada, čime se veoma ponosimo, rekao je direktor ove škole Vladimir Drobnjak.

On je pozvao sve one koji vole da čuju dobru muziku, da dođu i podrže ove mlade i talentovane učenike, koji su svojim maestralnim sviranjem proneli ime našeg grada, gde god su se pojavljivali i takmičili.

Objavljeno u Galerija Napisao Maj 28 2018 0

Posle vrhunskog slikara, starije generacije Dobrija Stojanovića, čije smo slike nedavno mogli da vidimo u izložbenom prostoru Galerije „Boža Ilić“, zahvaljujući Topličaninu poznatom slikaru Miroslavu Lazoviću, u petak je ovaj isti prostor bio ispunjen  crtežima i akvarelima, jednog od mlađih slikara,vodećih u svojoj generaciji, Milana Tucovića.

Autor ove izložbe je profesor Zoran Bojanić iz Niša, zahvaljujući kome Prokupčani mogu da uživaju u Tucovićevim crtežima i akvarelima, koji su po prvi put izloženi u našem gradu u Galeriji „Boža Ilić“.

-Ja se osećam Topličaninom, jer su moji iz Toponice i celu ovu izložbu sam ustvari posvetio Toplici. To je malo što sam mogao da učinim, rekao je profesor Bojanić i dodao da izložba Milana Tucovića jeste zapravo jedan putopis o tome šta ovaj umetnik ostavlja za sobom.

Na samom otvaranju slikar Milan Tucović je istakao da se po prvi put u svom životu bukvalno oseća kao gost na sopstvenoj izložbi.

-Zahvalnost za ovo večerašnje okupljanje dugujemo porodici Bojanić, mojim dugogodišnjim prijateljima. Dirnut sam njihovom ljubavlju i pažnjom Prokupčana večeras u ovoj divnoj Galeriji, koja nosi ime velikog Bože Ilića, čije slikarstvo ja veoma cenim i volim, naglasio je Tucović.

On je dodao je oduševljen izložbom i da zna da je ova i ovakva izložba jedina koju je imao do sada, da je za života možda nikad više neće imati i da je to zapravo, onakva izložba kakva će biti posle njegove smrti.

-To su ustvari stvari prikupljene bez mog suda, bez onog „e ovo hoću da izlažem, a ovo neću“. Na kraju jednog dana će sve što sam uradio biti izneto pred oči publike i pred sud javnosti i onda će se videti i po tim malim skicama i beleškama, da li sam zaista bio ozbiljan umetnik ili ne, ukoliko naravno javnost bude interesovalo to što sam radio, naglasio je Tucović i dodao da je profesor Bojanić, organizujući ovu izložbu učinio nešto lepo za sve nas i ostavio još jedan pečat na svedočanstvu njihovog prijateljstva.

U katalogu za izložbu Milana Tucovića, koja je otvorena u Prokuplju, a sastavljena iz zbirke porodice Bojanić, akademski slikar Miodrag Daja Anđelković je između ostalog zapisao.

-Prvo listanje „Iz bloka koji se ne cepa“, ili tačnije kazano, bloka iz koga se bez krupnog razloga ne odstranjuje dragoceni sadržaj-listovi sa beleškama i opservacijama svakodnevnog života, govore nam o Milanu Tucoviću kao rođenom crtaču, crtaču na čiju se pojavu dugo čekalo. Odnos Tucovića i olovke je odnos dobrog muzičara i instrumenta, odnos Benija Gudmana i klarineta ili odnos slavuja i luga. Tucović svoje teme ne traži. On ih pronalazi, kako se jednim povodom o tome srećno izrazio lucidni Pikaso. Tucović se crtežu predao strasno i sa mnogo uspeha što jeste dokaz velike i dragocene ljudske moći, istakao je Anđelković.

Slikar i vajar Milan Tucović je rođen  1965. godine u Požegi, a živi i radi u Beogradu. Diplomirao je vajarstvo na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu. U njegovom izrazu primetan je uticaj vajarstva, njegovog akademskog pozuiva, ali i jugoslovenskog nadrealizma i struje „fantastičnog slikarstva“.

      

Prijavite se na nasu mailing listu.

Pratite nas na facebook-u

DMC Firewall is a Joomla Security extension!